¨
Hradisko u Bosonoh
12. srpna 2022
Hrádek u Babic ve střední části Moravského krasu nebo Refugium ve Křtinském údolí? Tajemná meditační vize v duchu pověsti o Vallis baptismi.
Nad Vývěrem Křtinského potoka stojí na nízké vápencové ostrožně nepatrné zbytky tajemné stavby. Zůstalo po ní jen málo zbytků zdiva z volně ložených kamenů pojených blátem, což bylo považováno za důkaz jejího velkého stáří. Archeolog Petr Kos mne však informoval o svém postřehu, že základy zdiva jsou někde pojené maltou, což je důležitý poznatek. Jinak ze stavby nezbylo téměř nic. Podle oficiálního názoru archeologů se jedná o blíže neznámý anonymní hrádek asi z 13. století. Existence hrádku bývá spojována v souvislosti s těžbou a zpracováním železné rudy v jeho okolí. To je ovšem jen domněnka. Nevýraznou lokalitu nazvali Hrádek u Babic. Podle mé meditační vize se stejně tak dobře může jednat o stavbu sakrální. Křtinské údolí, v němž byly zbytky stavby oficiálně objeveny J.Doleželem, bylo již za dávných časů zváno "Vallis baptismi", "Údolí křtu" (VIGSIUS 1663). Podle legendy zaznamenané H. Wankelem, otcem moravské archeologie, roku 1882 v jeho "Bilder" byli v tomto krasovém údolí křtěni pohané po příchodu křesťanství na Moravu. Údajně zde křtili samotní svatí Cyril a Metoděj. Tuto již dávno zažitou legendu bychom určitě neměli ignorovat při posuzování blíže neznámé stavby nad Žlíbkem Vaječníkem nad Vývěrem Křtinského potoka. Patřiční archeologové si pověst dostatečně nepřipouštějí. Podle nich je to jen středověký hrádek. Podle mne se však může jednat o refugium, svatý objekt, na nějž měly být uvedeny duchovní osobnosti, mniši či poustevníci. Strategická je již poloha stavby nad vývěrem krasových vod. Křtili právě zde svatý Cyril a Metoděj u významného zdroje vody v krajině? Krasový vývěr by jistě byl vhodné místo k posvátnému křtu. Ve Křtinském údolí známe dva takové významné vývěry krasových vod. Již zmíněný Vývěr Křtinského potoka pod Refugiem a Vývěr Jedovnického potoka a slavné a rovněž velmi tajemné Býčí skály. Nebyli naši předkové křtěni právě zde? Tolik ozvěna staré pověsti v mé duši. Zvláštní sakrum Křtinského údolí by se při posuzování geneze objektu nad Vývěrem Křtinského potoka nemělo určitě podceňovat, mělo by se dnes docenit. Je tedy objekt refugium, předchůdce kláštera, poustevna, svaté místo krajiny, které předcházelo svým vznikem založení Křtin, slavného svatého poutního místa středověku? Já se k této domněnce kloním. Další poznatky přinesou archeologické průzkumy na této lokalitě. Každopádně se domnívám, že se mi tezi o hrádku podařilo znejistit. Tak se na to dívám já jako poustevník a křtinský historik.

Svámí Gyaneshwarpuri


Hrádek u Babic nebo Refugium ve Křtinském údolí
6.2.2020: Zbytky hlavního objektu. Foto: Marek Gyaneshwarpuri.

Hrádek u Babic nebo Refugium ve Křtinském údolí

Související články:
Hrádek u Babic, nebo Refugium ve Křtinském údolí? Předcházel objekt nad Vývěrem Křtinského potoka vzniku Křtin?
Hrádek u Babic nebo Refugium ve Křtinském údolí? Alternativní výklad geneze objektu nad Vývěrem Křtinského potoka. Tajuplná pověst a meditační vize o Údolí křtu - Vallis baptismi.

Komentáře: 2

13.8.2022
Odesilatel: Golec@seznam.cz, doc. Mgr. Martin Golec, archeolog, Palackého univerzita Olomouc.
Zdravím, tvé tvrzení je ryze fanouškovské. Dělali jsme tam před 3 lety systematicky preventivní detektorovy sběr. Nic že středověku tam není. Nálezová zpráva z toho už je sepsána. M
22.8.2022
Odesilatel: info@penzion-grohova.cz, Mgr. Inna Mateiciucová, archeoložka, Masarykova univerzita v Brně.
Opravdu zajímavé, Marku. Myslím, že to místo může mít tento význam - místo křtu.
Srdečně,
Inna




ZPĚT