¨
Hradisko u Bosonoh
18. října 2022
Vryp na bývalém hřbitově u Českého kostela ve Křtinách.

Odborný zájemce.
17.10.2022
Odesilatel: vargova@med.muni.cz, Doc. MUDr. Lenka Vargová.
"Mám na Tebe velkou prosbu. Chceme se nově podívat na ty malované lebky, konečně jsme sehnali peníze na další vyšetření. Při určité dávce štěstí lze na základě množství stroncia v kostech bude možné určit, zda zkoumaní jedinci pocházeli ze Křtin (z českých zemí) či nikoliv. V souvislosti s tím mám na Tebe prosbu. Potřebovali bychom k tomu vzorky zeminy z míst, kde bývaly hřbitovy, prostě tam, kde byly jedinci pohřbení nebo z jejich okolí. Neměl by to být ale vzorek přímo z moderní zástavby. Vzorek by pak mohl být kontaminován moderním spadem v blízkosti budov či silnice (v asfaltu či v betonu je stroncia hodně a vyšly by falešné výsledky). Ideální by bylo posbírat prázdné šnečí ulity, to je mnohem přesnější než půda."

Vyjádření archeologů.
17.10.2022
Odesilatel: ungerjosef44@seznam.cz, Prof. PhDr. Josef Unger.
"S přáním pěkného dne sděluji, že pokud víte kde vzorky zeminy odebrat tak to s vědomím majitele pozemku udělejte. Ty pomalované lebky jsou velmi zajímavý problém a jestli se rýsuje možnost něco dalšího zjistit, tak by se to mělo udělat. Petr Kos si s tím jistě bude vědět rady. Lenku Vargovou pozdravujte.

Zdraví
Josef Unger

18.10.2022
Odesilatel: vargova@med.muni.cz, Doc. MUDr. Lenka Vargová.
"Marku,
Kvůli vzorku nemusíš dělat výkop. Jenom (pokud možno blízko hřbitova) shrneš tak 10 cm hlíny a pak odebereš trochu do sáčku. Ještě lepší by bylo, kdybys našel šnečí ulitu (prázdnou). To naprosto stačí. K tomu žádné povolení nepotřebujeme."


Zdraví

Lenka"

18.10.2022
Odesilatel: kos@uapp.cz, Mgr. Petr Kos.
"Ahoj Marku.
Verdikt je následující. Po konzultaci se dospělo k závěru, že stačí na lokalitě sesbírat šnečí ulity (jakékoliv povrchové, třebas i recentní), které jsou pro požadovaný účel nejspolehlivějším materiálem. Žádné sondy není nutné kopat, zemina není třeba."


Petr

Průběh akce.
18.10.2022
Odesilatel: swami.gyaneshwarpuri@seznam.cz, Swami Gyaneshwarpuri.
Dnes jsem odpoledne dorazil do Křtin. Hned jsem vyrazil za kostel, do míst kde se nacházel dle zmínky v barokní literatuře středověký hřbitov. Hřbitov se nacházel poblíž starého Českého kostela ze 13. století. Prohlédl jsem si travní koberec s ohledem na možný nález šneččí ulity. Žádnou ulitu jsem však v husté trávě nenašel. Proto jsem si připravil kopací náčiní a provedl vryp do země. Tento vryp je 30 cm dlouhý, 10 cm široký a asi 10 cm hluboký. Ze dna tohoto vrypu, tedy z hloubky 10 cm, byl odebrán vzorek hlíny na stronciovou metodu Doc. MUDr. Lenky Vargové z lékařské fakulty MU v Brně. Poté byl vryp uveden do původního stavu. Snad bude Lenka spokojená. Vzorek hlíny ji předám zítra ve středu 19. října. Akce spojená s hloubením vrypu trvala jen asi 5 minut.
Křtiny vryp na bývalém hřbitově u českého kostela

Křtiny vryp na bývalém hřbitově u českého kostela

HermitPhoto www.gyaneshwarpuri.cz




ZPĚT